11 Şubat 2021 Perşembe

Astroloji'de Gezegenler ve Transneptünyen Gezegenler (Özet Bilgiler Serisi - 6.Yazı)

 



Merhaba Sevgili Dostlarım,

Bugün " Özet Bilgiler Serisi " nin 6.yazısını sizler için kaleme alacağım. Bu sefer daha önce Instagram sayfamızda (buraya tıklayarak erişebilirsiniz) " Gezegenler " özetini sizlerle paylaşmıştım, ancak artık özetleri bir görsel üzerinde hazırlamak zamanımı fazlaca aldığı için ve Blog'u oluşturma amacım geniş bir arşiv oluşturmak olduğundan; bugün sizlere burada Gezegenler'i özet olarak anlatacağım 😊

Astroloji'deki Gezegen Kavramı Nasıldır ve Kategorilerine Göre Gezegenler Nelerdir?

Astronomi'ye göre Gezegen:

" Bir gezegen (veya seyyare), kendi yerçekimi sayesinde yuvarlatılmış hâle gelecek kadar büyük, ancak bir termonükleer füzyon başlatacak kadar büyük olmayan ve Uluslararası Astronomi Birliği'ne göre (tüm gezegenbilimcilere göre değil)komşu bölgesini gezegenimsilerden temizlemiş, bir yıldız veya yıldız kalıntısı yörüngesinde dönen bir astronomik cisimdir. "(Kaynak: Vikipedi)

Ancak Astroloji'ye göre durum biraz daha farklı...

Astroloji'de Gezegen olarak incelediğimiz ögelerin her biri belli başlı şeyleri temsil ederken, normalde Dünyamızın Uydusu olan Ay, Astroloji'de duygularımızı, duygusal zekamızı, erken çocukluk dönemimizi, sindirim sistemimizi, annemizi; daha doğrusu annemizle olan ilişkimizi temsil eden bir gezegen olarak kabul edilir.

Bizim bir Astrolojik haritada gezegen olarak kabul ettiğimiz Gezegenler'i şimdi kategorilere ayırarak sizler için aşağıya yazıyorum:

A) İçsel Gezegenler: Güneş, Ay, Merkür, Venüs ve Mars'tır. Periyotları öteki gezegenlerden daha hızlıdır, bir burçta çok uzun süre kalmazlar. 

B)Dışsal Gezegenler: Bu 5 içsel gezegenden sonrasını "Dışsal Gezegen" olarak kabul ediyoruz.Dışsal gezegenleri de burada üçe ayırabiliriz:

       1B) Jüpiter ve Satürn: Bu iki gezegen Kollektif Gezegen olarak kabul edilmezler, ancak dışsallardır.

       2B) Transsatürnyen Gezegenler: Satürn sonrasındaki gezegenlerdir ve daha bilinen adıyla Kollektif Gezegenler'dir. Bu gezegenler Uranüs, Neptün ve Plüto'dur. Klasik Astroloji'de herhangi bir yöneticiliğe sahip değillerdir.

       3B) Transneptünyen Gezegenler: Aslında var olmayan; Uranyen Astroloji'de başvurulan varsayımsal noktalardır. Plüton'un keşfinden önce oluşturuldukları için "Neptün Ötesi Gezegenler" olarak anılırlar. Bu gezegenler; Cupido, Hades, Zeus, Kronos, Apollon, Admetos, Vulkanus ve Poseidon'dur.

***********************************************************************************

İçsel Gezegenler'in kişisel olayları yorumlamada Dışsal ve Kollektif gezegenlerden daha etkili olduğu çoğu yerde vurgulansa da, içsel gezegenler ve Kollektif gezegenlerin birbirleriyle girdiği etkileşimler de (Transit İçsel- Natal Kollektif ya da Natal İçsel- Transit Kollektif) son derece görülebilir sonuçlar veriyor...

***********************************************************************************

Gezegenlerin Özet Açıklamaları

Güneş: Bizim "Burcumuz" olarak tanımladığımız burç, Güneş Burcumuz'dur. Güneşin bir periyodunu; yani 12 burcu dolanmasını 1 yıl olarak kabul ederiz. Güneş; babamızı, otoriteyi, yaşça büyük eril figürleri, egoyu ve zaman zaman da öfkeyi, benliğimizi, kişiliğimizin genel hatlarını ve onu dışa nasıl yansıttığımızı temsil eder. Eril bir ögedir.

Güneş; Aslan Burcu'nu yönetirken, zıttı olan Kova Burcu'nda zarardadır ve Koç Burcu'nda yücelimdeyken, Terazi Burcu'nda düşüştedir. Güneş, Yay Burcu'nu da sever. 

Ay: Annemizi, bizden yaşça büyük kadınları, annelik içgüdüsünü, gel-gitleri, duygusal dünyamızı (duyguları yaşayış şeklimizi ve ifade edişimizi) ve duygusal zekamızı, bebekliğimizi, sindirim sistemimizi temsil eder. Dişil bir ögedir.

Ay; Yengeç Burcu'nu yönetirken, zıttı olan Oğlak Burcu'nda zarardadır ve Boğa Burcu'nda yücelimdeyken, Akrep Burcu'nda düşüştedir. Ay, Balık Burcu'nu severken, zıttı olan Başak Burcu'nda huzursuzdur.

Merkür: İletişimimizi, bilişsel yeteneklerimizi, sol beynimizi, ikili organlarımızı, teknolojik cihazları, ilk çocukluk dönemimizi ve analitik zekayı temsil eder. Cinsiyetsiz bir ögedir.

Merkür; İkizler ve Başak Burçları'nı yönetirken, zıtları olan Yay ve Balık Burçları'nda zarardadır.

Venüs: Maddiyata karşı bakış açımızı, sevgi anlayışımızı, barışı, huzuru, sanatı, estetik algısını ve kadınları temsil eder. Bunun yanında, kadın haritalarında kadınların aşkı yaşayış tarzlarını temsil ederken, erkek haritalarında onlara hitap eden kadın profilini temsil eder. Dişil bir ögedir.

Venüs; Boğa ve Terazi Burçları'nı yönetirken, zıtları olan Akrep ve Koç Burçları'nda zarardadır. Balık Burcu'nu severken, zıttı olan Başak Burcu'nda düşüştedir. 

Mars: Olaylarla mücadele etme şeklimizi, silahları, kavgaları, savaşları, fiziksel enerjimizi, cinsel dürtülerimizi ve erkekleri temsil eder. Bunun yanında, erkek haritalarında erkeklerin aşktaki davranış şekillerini temsil ederken, kadın haritalarında onlara hitap eden erkek profilini temsil eder. Eril bir ögedir.

*****Literatürde Venüs ve Mars her ne kadar kadın ve erkek haritaları için böyle bir ayrıma ulaşmış olsa da, kişideki Eril ve Dişil enerji yoğunluğuna da bağlı olmak üzere, bu tip enerjilerin beraber çalıştığını düşünüyorum ve sıkça gözlemledim. Örneğin, bir kadın ilişkisinde Marsı gibi davranırken ve Venüsüne hitap eden kişileri hayatına çekerken, bir erkekte de bunun tam tersi görülebilir. Ayrıca, bu iki gezegen organize bir şekilde de beklentilere ve davranışlara etki edebilir. Ve bu söylemim, tamamen şahsi kanaatimdir.*****

Koç ve Akrep Burçları'nı yönetirken, zıtları olan Terazi ve Boğa Burçları'nda zarardadır. Oğlak Burcu'nda yücelimdeyken, zıttı olan Yengeç Burcu'nda düşüştedir.

Jüpiter: En doğru tanımı "Kabartma Tozu" olabilir çünkü büyümeyi, genişlemeyi, inancımızı, ahlak anlayışımızı, yükseköğrenimi, hukuku, dinleri, felsefeyi ve bilgeliği temsil eder. "Şans Gezegeni" olarak anılsa da iyi ya da kötü her şeyi genişletebilir, o yüzden "Kabartma Tozu" olarak tanımlıyorum. Eril bir ögedir.

Yay ve Balık Burçları'nı yönetirken, zıtları olan İkizler ve Başak Burçları'nda zarardadır. Yengeç Burcu'nda yücelimdeyken Oğlak Burcu'nda düşüştedir.

Satürn: "Karmanın Efendisi"dir. "Ne ekersen onu biçersin" sözü, Satürnün özeti olabilir. Hayatta daha çok emek sarfetmemiz gereken alanları gösterir, ilahi adaletle, sabırla ve emekle alakalıdır. Getirileri altın tepside sunulmasa da değer yargıları ve emek bozulmadıkça kalıcılığı olacaktır. Yaşlı erkek figürlerini, yöneticileri, tepedekileri temsil eder ve eril bir ögedir.

Oğlak ve Kova Burçları'nı yönetir, zıtları olan Yengeç ve Aslan Burçları'nda zarardadır. Terazi Burcu'nda yücelimdedir, zıttı olan Koç Burcu'nda ise düşüştedir.

Uranüs: Ani olayların, ani değişimlerin, devrimlerin Gezegeni'dir. Uzayı, astronomiyi, analitik zekanın daha üst halini ( "Merkürün Üst Oktavı" olarak da anılır Uranüs) temsil eder.

Modern Astroloji'de Kova Burcu'nu yönetir, zıttı olan Aslan Burcu'nda zarardadır. 

Neptün: Ruhsallığı (Spiritüalizmi) , daha derin inançları, fedakarlıkları (zaman zaman orantısız fedakarlıkları), idealizmi, adanmışlıkları, hisleri ve sıvıları temsil eder. Venüsün ve Jüpiterin üst oktavı gibi düşünülebilir.

Modern Astroloji'de Balık Burcu'nu yönetir, zıttı olan Başak Burcu'nda zarardadır.

Plüto: Dönüşümleri, sınırları aşmayı ya da zorlamayı, yapıcılığı ve yıkıcılığı, gizemleri, cerrahiyi, kimyayı (kimyasal maddeleri) ve cinselliğin derin ve zaman zaman da yönünü temsil eder. Marsın ve Satürnün üst oktavı gibi düşünülebilir.

Modern Astroloji'de Akrep Burcu'nu yönetir, zıttı olan Boğa Burcu'nda zarardadır.

Transneptünyen Gezegenler:

Cupido: Venüs doğasında düşünülebilir. Sanatı, ilişkileri ya da birliktelikleri (sadece gönül ilişkileri değil, hepsini düşünebilirsiniz) , sosyalliği temsil eder.

Hades: Plüto'ya benzeyen bir doğada düşünülebilir. Zorlukları, manipülasyonu, sırları, şifalanmayı, kimyaya ve metafiziğe olan ilgiyi ve birçok derin konuyu temsil eder.

Zeus: Satürn ve Mars karışımı bir doğada düşünülebilir. Hedef odaklı olmayı, planlı hareket etmeyi ve silahları temsil eder.

Kronos: Satürn ya da 10.ev doğasında düşünülebilir. Otoriteyi temsil eder.

Apollon: Merkür ve Jüpiter doğasında düşünülebilir. Eğitimi, bilimi, ticareti ve büyümeleri temsil eder.

Admetos: Plüto'ya benzer bir doğada düşünülebilir. Yaşam döngüsünü, başlangıç ve bitişleri, cinselliği, bilinçaltını ve içgüdüleri temsil eder. 

Vulcanus: Mars ve Plüto doğasında düşünülebilir. Karanlık tarafları, karanlık gücü, yıkımları getirebilecek denli güçlü patlamaları temsil eder.

Poseidon: Neptün doğasında düşünülebilir. İdealizmi, hayalperestliği ve ruhsallığı temsil eder.


Sevgilerimle         

Lavanta Leylak      



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.