29 Ocak 2021 Cuma

Astroloji'deki Zodyak Çeşitleri ve Harita Çeşitleri - 1 (Özet Bilgiler Serisi- 3.Yazı)

 


Merhaba Dostlarım,

Bugün sizlere Astroloji'de Zodyak Çeşitleri'nden, sıkça kullanılan harita çeşitlerinden ve bu haritaların kullanım alanlarından bahsedeceğim. Burada yazdığım bütün harita çeşitlerini Astrodientist (astro.com) sitesindeki "Free Horoscopes-Extended Chart Selection" kısmından çıkartabilirsiniz. Hangi haritadan nasıl faydalanacağınız konusunda size yardımcı olabilecek bir rehber olmasını dileyerek yazıma başlıyorum...

Zodyak Çemberi Nedir?

Zodyak Çemberi, 12 burcun saat yönünün tersine olacak şekilde 30'ar derecelik yer kaplayarak yerleştiği çemberdir. Örnek bir Zodyak Çemberi'ni burçların sembolleri ve yönetici gezegenlerinin sembolleri ile beraber aşağıda görebilirsiniz:




Zodyak Çeşitleri:

1)Tropikal Zodyak: Tropikal Zodyak, çıkarttığımız haritaların Batı Astrolojisi'ne göre çizildiği Zodyak tipidir.

2)Sidereal Zodyak: Sidereal Zodyak, çıkarttığımız haritaların Vedik (Hint) Astrolojisi'ne göre çizildiği Zodyak tipidir.

3)Drakonik (Draconic) Zodyak: Drakonik Zodyak, çıkarttığınız haritaların "Kuzey Ay Düğümü=0 derece Koç" noktasına sabitlenmesine ve haritanın buna göre ötelenmesine göre çizilen Zodyak tipidir. "Drakonik Haritalar" dan ise yazının devamında, harita tiplerinde bahsedeceğim...

Harita Çeşitleri:

Bazı haritalar özellik incelemeleri için kullanılırken, bazıları ise öngörüler için kullanılır. Haritaları buna göre kategorize etmek yerine, kişisel bazda ve birden fazla kişiyi kapsayan harita çeşitleri olmak üzere 2 kategoride incelemeyi tercih ettim.

A) Kişisel Bazda Harita Çeşitleri:

1) Natal Harita:  "Doğum haritası" olarak bildiğimiz haritadır. Doğduğumuz anda gökyüzündeki gök cisimlerinin bulundukları burç takımyıldızlarını ve derecelerini, birbirleriyle oluşturdukları görünümleri (astrolojik açıları) Zodyak çemberi üzerinde gösteren çizelgedir. Natal Harita'yı bir oluşumun, bir hareketin, bir etkinliğin başladığı anlar için de oluşturup inceleyebilirsiniz. Örneğin; Blogun Doğum Haritası yazımda bu Blog'u kurduğum anın natal haritasını çıkarttım ve Blogla ilgili inceleyeceklerimi buradan inceliyorum...

Ne için kullanılır? 

Natal harita; kişilerin/olayların karakterlerini, bilinçaltlarını, davranışlarına sebep olan enerjileri, blokajları, karmalarını, tekamül yollarını, hayattaki alanlara karşı bakış açılarını ve bu alanlardan olan beklentilerini incelemede kullanılır. Örneğin; su evleri olan 4. , 8. ve 12. evler kişinin köklerinden gelen düşünceleri, korkularını, dönüşümlerini ve bilinçaltlarını ( buradaki özet yazılarda evlerin sayamadığım daha birçok teması var) sembolize ederken, 7.evin durumu (bu evleri incelerken sadece burçlardan bahsetmiyorum, evlerde bulunan gezegenler, ev yöneticileri, aldıkları açılar ve daha birçok etken var net bir yorum için ) kişilerin evliliğe bakış açısını ve evlilikten beklentilerini sembolize eder. Natal haritalar, transitlerle ve solar ya da lunar haritalarla beraber incelenebilirler, bu şekilde bazı öngörüler ve durum analizleri yapmak mümkündür. 

2)Drakonik Harita: Bilinen diğer bir adıyla "Ruh Haritası" dır. Fiziksel koşullardan bağımsız, bu hayata gelme misyonumuzun olmadığı haliyle ruhumuzun haritasıdır. "Ne için kullanılır?" bölümünde ifade ettiklerini ve kullanımını görünce  Az önce Zodyak tiplerinde de belirttiğim gibi, Kuzey Ay Düğümü'nün 0 derece Koç noktasına taşınmasıyla çizilir. Bu çizim metodunu sizlere bir örnekle açıklayalım:

Örneğin, Kuzey Ay Düğümü'nüz 0 derece Akrep burcunda, Güneşiniz ise 0 derece Aslan burcunda olsun. KAD'ınız 0 derece Koç burcuna konumlandırılmak için 150 derece (KAD ile 0 derece Koç arasındaki mesafe kadar) ötelenir. Aynı şekilde bütün ev girişleriniz, gezegenleriniz ve asteroidleriniz de (sabit yıldızlar konusunda emin değilim, Astrodientist ötelemiş olsa da, bu konuda uzman bir astrolog tarafından teyit edilmesi gereken bir bilgi benim nazarımda) 150'şer derece ötelenecektir. Bu durumda 0 derece Aslan olan Güneşiniz, drakonik haritanızda 0 derece Oğlak burcunda konumlanmış olacaktır.

Ne için kullanılır?

Zaman zaman önemli bir kısmınızın, haritalarınızdaki bazı noktalarla kendinizi bağdaştıramadığınız bir yeri vardır. İşte tam da burada devreye Drakonik Harita girer. Genellikle natal haritanızda bağdaştıramadığınız enerji, drakonik haritalarınızda sizi daha net tanımlayan bir şekilde ortaya çıkar. Mesela bana "Balık burcu musun?/ Sen kesin balıksın..." diyen o kadar çok kişi oldu ki bugüne kadar, natalda Neptünyen olmam bir yana (bu "-yen" özelliklerin anlatımı da sonradan gelecek Dostlarım...) Drakonik Güneşim Balık 😊 Kendi içime biraz daha dönecek olursam, Mars burcum natal haritamda Akrep, ancak ben son birkaç yıla kadar Mars Koçu gibi davranan biriydim ve bu enerjiye biraz zor adapte oldum, Drakonik Marsım'ın Koç olması sanırım sizleri şaşırtmaz 😎 Biraz törpülenmiş olsa da maya bu, zaman zaman içimdeki Mars Koç'a bağlıyorum... 😀

Başlığın ilerisinde anlatacağım Sinastri'yi de " Drakonik-Drakonik " ve / veya " Tropikal-Drakonik " şekillerinde incelemek sizlere ilişkileriniz için çok güzel ipuçları verecektir.

3) Dönüş Haritaları: Gezegenin bir periyodu sonucunda ortaya çıkan haritalardır, en sık kullanılan 2 türü "Solar Return Harita ( Güneş Dönüşü Haritası ) " ve " Lunar Return Harita ( Ay Dönüşü Haritası ) " dır. Gezegenlerin bir sonraki kavuşum anlarından da aşağıda okuyacağınız mantıkla dönüş haritaları çıkartılarak söz konusu gezegenin o periyodunda kendi temasında ve yönettiği evlerin temalarında olabilecek durumlar öngörülebilir, ancak Güneş ve Ay dönüşü haritaları dışında çok sık kullanılmazlar.

Paylaşmak istediğim bir gözlemim: Sevgili Dostlarım, zaman zaman solar ya da lunar haritalarınızda ( varsayılan olarak Tropikal Zodyak'ta çizilen haritalardır ) özellikle ruhsal anlamda dönüşümlerinizi karşılayan yorumları getiremediğiniz yerde, haritaları drakonik olarak çizip incelemenizi öneririm. Bunun da zaman zaman çok faydasını gördüğümü belirtmeden geçemeyeceğim. Aynısını Transitler için de yapabilirsiniz. Gökyüzü'nde var olan transitlerin hem Tropikal hem de Drakonik olarak Drakonik Natal Haritanız'a olan etkilerini inceleyebilirsiniz.


3a) Solar Return Harita: Türkçe haliyle "Güneş Dönüşü Haritası"dır. Bizim burcumuz diye bildiğimiz burcun Güneş burcumuz olduğunu biliyorduk ve her birimizin Güneş'i Zodyak üzerinde bir burcun belirli bir derecesi, dakikası ve saniyesi üzerinde konumlanmıştır ve yılda bir kere Transit Güneş, bizim natal Güneşimiz'e aynı derece, dakika ve saniyede kavuşum açısı yapar, yani bu konuma gelmiş olur. İşte tam da bu anda bulunduğumuz yerden çıkartılan harita " Güneş Dönüşü Haritası " dır. Ve bu an aslında bizler için "Astrolojik Yılbaşı" olarak düşünülebilir 😊 Sebebini şimdi "Ne için kullanılır?" bölümünü okuduğunuzda anlayacaksınız...

Ek bir bilgi: Doğum saatinizin net olması, natal Güneşinizin derece, dakika ve saniye hesabı açısından önemlidir; farklı bir doğum saatinde, derece bir gün içinde çoğunlukla aynı kalsa da dakika ve saniye değişeceğinden, solar haritanızın Yükselen'i de farklı çıkacaktır, bu da sizin için hatalı solar haritaların oluşmasına sebep olacaktır çünkü Yükselen değiştiği zaman, astrolojik evlerin düzeni, gezegenlerin konumları, hatta Ayın derecesi ve aldığı açılar değişecektir.

Ne için kullanılır? 

Güneş dönüşü haritaları bize yıllık öngörüler yapmamız konusunda yardımcı olurlar ( Güneş Dönüşü anlarını "Astrolojik Yılbaşı" olarak yorumlama sebebim tam olarak buydu). Haritanın Yükselen'i ve Güneş'in bulunduğu ev, bize yıl içinde gündeme gelecek konular hakkında çok güzel ipuçları verirler. Güneş Dönüşü Haritaları'nda ev ve gezegen temaları aynıdır, yıl içindeki olası gelişmeleri bu bilgiler ışığında öngörebilirsiniz.

Solar Haritalarla ilgili minik bir gözlemim: Transit Güneş, Solar Haritanın hangi evinde seyahat ediyorsa, o evle ilgili temaların ya da o evde Güneş'in kavuşum yaptığı gezegenlerin temalarının o süreç içerisinde ön plana çıktığını azımsanamayacak sayıda gördüm. Etkinin netliği, haritadaki diğer görünümlerle beraber gelişir...

3b)Lunar Return Harita: Türkçe haliyle "Ay Dönüşü Haritası" dır. Ay'ın 12 burçtaki seyahat süresi yaklaşık 1 aydır (28 gün-1 ay arası olarak kabul edin.) . Doğum haritamızdaki Ay'da tıpkı Güneş ve diğer cisimler gibi, Zodyak üzerinde bir burcun belirli bir derecesi, dakikası ve saniyesi üzerinde konumlanmıştır ve ayda 1 kez, Transit Ay, Zodyak üzerinde bu derece, dakika ve saniye üzerinden geçer, yani Ayımız'a kavuşum yapar. Bu anın haritasına " Ay Dönüşü Haritası " denir. Lunar haritalar da aynı mantalite ile " Astrolojik Aybaşı " mız olarak düşünülebilir. 😊

Ek bir bilgi: Doğum saatinizin net olması, natal Ayınızın derece, dakika ve saniye hesabı açısından önemlidir çünkü farklı bir doğum saatinde; Ayın konumlandığı derece (hatta bazı durumlarda bulunduğu burç bile değişir) , dakika ve saniye değişeceğinden, lunar haritanız hatalı çıkacaktır. Doğum saatiniz çok yakın aralıklar arasında şaibeliyse (Örneğin, doğum saatinizde yarım saatle yaklaşık 1,5-2 saatlik bir zaman dilimi arasında tereddüt var diyelim) geçmiş zamanların Solar ve Lunar haritalarını o haritaların kapsadığı zaman dilimine denk gelen olaylarla beraber incelemek, daha doğru doğum saatinize yaklaşmanıza yardımcı olacaktır.

Ne için kullanılır? 

Ay dönüşü haritaları bize aylık öngörüler yapmamız konusunda yardımcı olurlar. Haritanın Yükselen'i ve Ay'ın bulunduğu ev, bize ay içinde gündeme gelecek konular hakkında çok güzel ipuçları verirler. Ay Dönüşü Haritaları'nda ev ve gezegen temaları aynıdır, ay içindeki olası gelişmeleri bu bilgiler ışığında öngörebilirsiniz.

Lunar Haritalarla ilgili minik bir gözlemim: Transit Ay, Lunar Haritanın hangi evinde seyahat ediyorsa, o evle ilgili temaların ya da o evde Ay'ın kavuşum yaptığı gezegenlerin temalarının o süreç içerisinde ön plana çıktığını azımsanamayacak sayıda gördüm. Etkinin netliği, haritadaki diğer görünümlerle beraber gelişir...

4)Progessed Haritalar: Türkçe adıyla, "İlerletilmiş Haritalar " dır. " Neden çoğul kullandın? " derseniz, " Birincil ", " İkincil ", " Üçüncül (Tersiyer) ", " Solar Ark " gibi türleri vardır. İlerletilmiş haritalar öngörü amaçlı kullanılırlar.

      4a) Birincil İlerletilmiş Harita: " 1 derece = 1 yıl " mantığıyla hesaplanır.

      4b) İkincil İlerletilmiş Harita: " 1 gün = 1 yıl " mantığıyla hesaplanır.

      4c) Tersiyer İlerletilmiş Harita: " 1 gün = 1 ay " mantığıyla hesaplanır.

      4d) Solar Ark Harita: Haritadaki bütün gezegenlerin kişinin yaşı kadar derece ile ilerletilmesine dayalıdır.

Sevgili Dostlarım,

İlerletilmiş haritalar benim sizlere bugüne kadar bilgi aktardığım kısımlar kadar bilgi sahibi olduğum ya da üzerine çalışmış olduğum bir alan değil, şimdi buraya "İlerletilmiş Haritalar" kısmında faydalandığım iki kaynağı bırakıyorum (şu ana kadar yazdığım bütün yazılar ve bu yazının da öteki kısımları tamamen kendi anlatımımdan oluşmaktadır, o yüzden bugüne kadar yazdığım yazıların hiçbirinde " Kaynakça " bölümü oluşturmadım, ancak ileride soranlarınız olursa çalıştığım kaynakları paylaşabilirim ) :

1) Astrolojide Öngörü Yöntemleri - Öner Döşer  (Astroart Astroloji Okulu Yayınları),
2) Astrolojide İlerletimler - Yeşim Arpat


6) Persona Haritalar: Türkçe haliyle "Karakter Haritaları" dır. Çıkartılma şekli, doğduğumuz andan sonra Güneş'in, karakter haritası çıkartılacak gezegenimize / asteroidinize ilk kavuşum (derece, dakika ve saniye olarak) anının haritası şeklindedir. Doğum saatinin doğruluğu ise elbette burada da önemli... Şimdi bu harita tipimizin çıkış şeklini biraz daha somutlaştıralım:

Ben, 14 Ekim 1995 doğumlu bir bireyim ve Güneşim 20 derece Terazi, Ayım 20 derece İkizler, Merkürüm 5 derece Terazi ve Venüsüm 4 derece 30 dakika Akrep. Benim:

Ay Karakter Haritam' ı çıkartabilmem için 1996 yılındaki Güneş'in 20 derece İkizler olduğu güne gitmem gerekiyor çünkü Güneşin herhangi bir geri hareketi söz konusu değil. Haliyle benim tam 0 orb (derece, dakika ve saniye olarak) Transit Güneş- Natal Ay kavuşumu yaşayacağım ilk tarih; 11 Haziran 1996 oluyor. Bu gündeki o tam 0 orb kavuşumun gerçekleştiği an, benim Ay karakter haritam oluyor.

Merkür Karakter Haritam'ı çıkartabilmem için ise yine Merkürüm'ün Terazi burcunda konumlanması bir şeyi değiştirmiyor, çünkü derece olarak Güneşim'den geride konumlanmış durumda. O yüzden, yine 1996 yılına, bu sefer Güneş'in 5 derece Terazi olduğu güne gidiyorum, o tarih de 28 Eylül 1996 oluyor.

Venüs Karakter Haritam'ı çıkartabilmem için ise 1995 yılı içerisinde Güneş'in 4 derece 30 dakika (saniyesi aklımda olmadığından dakikaya kadar yazdım ama dakika ve saniye de önemli) Akrep'te olduğu güne gitmeliyim çünkü 4 derece Akrep, 20 derece Terazi' den ileridedir. Haliyle benim Venüs Karakter Haritamı veren gün, 28 Ekim 1995 oluyor.

Ne için kullanılır?

Benim tasvirimle, bir gezegene ya da asteroide veyahut da ev girişine büyüteçle ya da mikroskopla bakmak gibidir (Sonuçta Güneş ışıklarını oraya taşıyoruz 😊) Karakter Haritaları, Karakter Haritası'nı çıkarttığımız gökcisminin temalarını daha derin bir şekilde incelememize olanak sağlar. O gezegenin ya da asteroidin kapsadığı temalarla ilgili gizli kalan yanlarımızı, eğilimlerimizi görebiliriz. Özellikle bugüne kadar baktığım evli ya da evlilik geçirmiş insanların Venüs, Juno ve 7.ev yöneticilerinin karakter haritalarından eşlerine dair ciddi ipuçları gördüğümü de söylemeden geçemem... Tam bir öngörü yöntemi olabilir mi bilemem, ama ihtiyaçlarımızı ve yaklaşımlarımızı analiz etmek için mükemmel bir harita tipi olduğunu söyleyebilirim. Zaten hayattaki seçimlerimizi sizce de kaderle birlikte, biraz da ihtiyaçlarımız ve yaklaşımlarımız belirlemiyor mu? 😊


Sevgili Dostlarım,

Sizlere daha anlatacağım harita tipleri var, ancak özet bir yazı dizisi hazırlamayı tasarlayarak bu diziye başladığımdan ve yazı da bir özete göre fazlaca uzun ilerlediğinden ( 3.evim 29 derece Başak burcunda başlıyor, idare edin, bilmeyenleriniz de ne demek olduğunu ileride öğrenecektir 😀 )  bu yazıyı burada bitirerek yayınlama kararı aldım. Bu başlığın ikinci yazısını da muhtemelen günlük hayatımdaki birkaç önemli işimi hallettikten sonra yayınlamış olacağım... Hala okumamış olanlarınız için  Yükselen Burçlara Göre 31 Ocak 2021- 21 Şubat 2021 Merkür Retrosu ve Retrolar, 31 Ocak 2021-21 Şubat 2021 Merkür Retrosu ve Astrolojik Yazıların Nasıl Okunacağı Hakkında (Okuyunca Pişman Olmayacaksınız)
yazılarımı bırakarak sizlere bu geceliğine veda ediyorum... Hepinize sağlık, mutluluk, huzur ve sevgi diliyorum....

                                                                    Sevgilerimle             

                                                             Lavanta Leylak          






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.