23 Ocak 2021 Cumartesi

Retrolar ve Astrolojik Yazıların Nasıl Okunacağı Hakkında (Okuyunca Pişman Olmayacaksınız)






Merhaba Sevgili Dostlarım,
Beni artık tanıdınız sayılır, ben Lavanta Leylak, lavantaleylakastroloji.blogspot.com ‘un ve Instagram’daki “lavantaleylakileastroveotesi” sayfasının yöneticisiyim... Beni Blog’tan okuyorsanız sayfama, sayfamdan okuyorsanız Blog’uma her daim beklerim 😊 Yazıyı yazdığım tarihte Facebook sayfamız yoktu, artık o da var. "İletişim" sekmesinden sayfa linkine ulaşabiliriniz...😊

Merkür Retrosu’nda doğmuş biri olarak yazacağım ilk astrolojik gündem yazısının Merkür Retrosu hakkında olması açıkçası güzel bir tesadüf oldu benim adıma 😍

Yazı biraz detaylı olacak çünkü kendimce yorum yaparken dikkat ettiğim değişkenleri (parametreleri) de sizlere aktarmak istiyorum, sizlerden tek ricam yazıyı bir yerlerde paylaşacak olursanız linkle paylaşmanız veya kaynak göstermeniz olur, hassasiyetiniz için şimdiden teşekkür ederim 😊
2021’in ilk Merkür Retrosu 31 Ocak 2021 tarihinde 26 derece 29 dakika Kova Burcu’ndan başlayacak ve 21 Şubat 2021 tarihinde 11 derece 1 dakika Kova Burcu’nda son bulacak.
“Yükselen Burçlara Göre Merkür Retrosunun Etkileri” isimli bir yazı hazırlayacağım sizlere ve 31 Ocak’a kadar yayınlamış olmayı planlıyorum, ondan öncesinde ise retrolarla alakalı sorularınıza bir nebze cevap olacak olan bu yazıyı hazırlamak istedim, umarım keyifle okursunuz , geri dönüşlerinizi bekliyorum...
Retro ve Merkür Retrosu Nedir?
“Retrograde” kelimesi,yani bizim kısaca “Retro” dediğimiz kavram, “Geriye doğru giden” demektir.
Peki gök cisimleri gerçekten geriye gider mi?
Hayır!
Gök cisimleri geriye gitmez, sadece dönem dönem yörüngelerinde yavaşlama yaşarlar, bu yavaşlama bağıl harekete bağlı olarak bize Dünya’dan baktığımızda gerileme olarak görülür, “Merkür Retrosu” olarak nitelendirdiğimiz olay ise Merkür’ün aynı şekilde yaşadığı yavaşlama olayıdır.
Başta Merkür Retrosu Olmak Üzere Retrolar Öcü Müdür?
Hiçbir astrolojik görünüm öcü değildir arkadaşlar, sadece haritalarımıza göre farklı yansımalar barındırırlar, kimimiz için öcüce çalışabilir, kimimiz için ise çok güzel olabilir ama bir görünümün kendisi öcü değildir 😃
Merkür Retrosu yıl içinde öteki retrolardan daha fazla yaşanmasıyla ve Merkür’ün iletişimle, analitik zekayla ve elektronik cihazlarımızla alakalı olmasından ötürü biraz daha gündemde olan bir durum, hatta kimi zaman esprilere de çokça konu olabiliyor, ancak retrolar öcü olmadıkları gibi, kimi zaman da ikinci, üçüncü ya da n. şanslar olabiliyorlar. Diyelim ki bir dersinizle ilgili bir konuyu öğrenmekte zorluk çekiyorsunuz, retro döneminde o derse çalışmak; sizin ona farklı bir perspektiften bakmanızı sağlayıp, konuyu kavramanızı sağlayabilir. Başka yönden de bakacak olursak, diyelim ki çok uzun süredir düşündüğünüz ama ertelediğiniz bir işiniz var, retro döneminde o işi halletme fırsatı bulabilirsiniz 😊
İstediğiniz yılın astrolojik takvimini, yani “Ephemeris” ini Google, Yandex ya da hangi arama motorunu kullanıyorsanız orada yapacağınız küçük bir aramayla bulabilirsiniz ve oradan retro zamanlarını öğrenip o zamanlarınızı düşünmeyi deneyebilirsiniz. Her retro sizin için kabus mu? Yoksa retro yapan gezegenin hareket ettiği ev başta olmak üzere, yönettiği astrolojik ev ve burç temalarında yeni şanslar mı elde ettiniz? Böyle bir araştırmayla hangi retronun sizi genellikle nasıl etkilediğinin istatistiğini çıkartabilirsiniz.
Retroların bana göre bir diğer avantajı da saklı olanı buldurmasıdır. Nasıl mı? Diyelim ki normalde kafanıza takılan ama bir türlü çözemediğiniz bir konu, kaybettiğiniz bir eşya, kendinizde aydınlatamadığınız bir yön var... İşte retro enerjisi doğru kanalize edildiği zaman tüm bunlara yardım edebilir! Retrolar’dan korkmak yerine getirilerine odaklanırsanız daha güzel sonuçlar elde edebileceğinizden eminim...
Retroları Yorumlarken Nelere Bakıyorum?
Aslında normal bir transitte nelere bakıyorsam yine ona bakıyorum çünkü retrolar da bir transittir. Yeri gelmişken bilgilendirme amacıyla hem bir transitte hem de bir retro transitinde nelere baktığımı şimdi sizler için yazacağım:
1) Retronun hangi burçta ve bakacağım haritanın hangi evinde olacağına bakıyorum çünkü o burcun temasıyla ve o evin kapsadığı konularla ilgili tekrar şans verme, eskiden kalan konuları ya da şahısları yeniden gündeme getirme ya da çoğunuzun korktuğu gibi aksaklıklara sebep olma ihtimali biraz daha yüksek.
2) Haritada retro transiti olan gezegenin hangi evleri yönettiğine bakarım çünkü yönetici gezegenin aldığı etkiler de (transiti, transit halinin yaptığı açılar, kendisinin aldığı transit açıları, solar/lunar harita konumları...vs) astrolojik evlerimizle ilgili öngörüde bulunmamıza yardımcı olacaktır.
Örneğin; yükselen burcum Aslan ve Merkür benim Placidus Ev Sistemi’ne göre 2. , 3. ve 11. evlerimi yönetiyor, haliyle Merkür Retrosu için bu evlerden de etki bekliyorum.
3) Haritada nelerle, nasıl açılar yaptığına bakıyorum çünkü retronun getirileri ve götürüleri hakkında tahmin yürütmek daha kolaydır.
Örneğin; Retro Merkür, natal Mars’ınıza kare diyelim, yakın zamanda siz zaten bu açıyı yaşadınız, iletişimde tahammül sınırlarınız biraz düşmüş olabilir, sakarlıklara meyilli hale gelmiş olabilirsiniz ya da açıyı güzel yönde kullandıysanız zihniniz daha hızlı çalışmış olabilir, şimdi ise en güçlü ihtimalle bu etkiler yinelenecektir çünkü Merkür Retrosu’nda Merkür’ün tekrar o malum konuma gelmesi çok zaman almaz ve diğer transitlerde de çok büyük değişim gözlenmez (Güneş, Ay ve Venüs dışında). Diğer bir ihtimalle de buraya biraz “aksaklıklar” sosu katarak bir öngörüde bulunabiliriz.
Astroloji Hakkında Gördüğünüz Yazıları Neye Göre Okumalısınız ve Ben Neye Göre Yazacağım?
1) Yazıları neye göre okumalıyız?
Yazıyı yazan astroloğun ya da yazarın neye göre yazdığına dikkat etmeniz lazım, kimi burca göre yazarken, kimi yükselen burca göre yazar. Ayrıca, yazılar genele hitap ettiğinden astrolog ya da yazar normalde “Placidus Ev Sistemi”ni kullansa bile yazıyı “Whole Signs” ı, yani “Tüm Burç Ev Sistemi” ni kullanarak kaleme alır.
Zodyak çemberinde bir burç 30 derecelik (0-29 derece) yer kapladığı için her derece için ayrı ayrı yorum yazılamayacağından öte orbları, yani açı toleranslarını dikkate almanız daha isabetli olacaktır. 10’ar derecelik periyotlara (bu periyotlara dekanat deniyor) göre yorum yapan astrologlar bunu belirteceklerdir, ancak çoğu astrolog yorumlarını burcun 0 derecesine göre yapar. O yüzden bir burcun son günlerinde doğduysanız ya da yükseleniniz herhangi bir burcun son derecelerindeyse bir sonraki burcu okumak, size daha çok yardımcı olabilir.
Vedik Astroloji yazılarında, yani Hint Astrolojisi yazılarında yazılar, Ay burcuna göre de yazılabilir. Ayrıca Hint Astrolojisi’nde “Yükselen Burç” teriminin eş anlamlısı “Lagna” dır ve Lagnanız Batı Astrolojisi’ndeki yükselen burcunuzun 24 derece gerisindedir, haliyle Lagnanız Zodyak’ta bir burç öncesi de olabilir.
Örneğin; Batı Astrolojisi’nde yükseleni 22 derece Terazi olan birinin Vedik yükseleni 29 derece Başak’tır (0 dereceyi unutmayın )
2) Ben yazıları nasıl yazacağım?
Yazıları yükselen burçlara göre ve normalde “Placidus Ev Sistemi”ni kullanıyor olmama rağmen “Whole Signs”, yani “Tüm Burç Ev Sistemi” ne, diğer bir bilinme şekliyle de “Eşit Ev Sistemi” ne göre yazacağım, ancak yazdığım transitlerin seyrettikleri açılara göre yorumları dekanatlara ayırarak yapmayı düşünüyorum.
Bu “dekanat” fikri aslında bu Merkür Retrosu için de aklımdaydı, ancak 26-11 derece arasında olacağından, 3 dekanatı da etkileyebilecek bir olay ve bu yüzden buna göre yazmayı düşünmüyorum, fikrim değişirse bunu zaten yazıda göreceksiniz 😊
3) Normalde Placidus kullanırken neden yazılarda Whole Signs kullanacağım?
Placidus Ev Sistemi’nde astrolojik evlerin genişliği çok değişken (Mesela benim hem 2. hem de 3. evim Başak Burcu’ndan başlıyor, oysaki çoğu Yükselen Aslan bireyinin 3.evi Terazi Burcu’ndadır) ve bunu bütün okurlarım için kestirebilmem imkansız bir olay, bu yüzden Whole Signs kullanarak yorum yapacağım.

Sevgilerimle

Lavanta Leylak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.